PRIMARIA COMUNEI JIDVEI

Judetul Alba

AGRICULTURA

    Economia a inregistrat pe teritoriul comunei Jidvei o dezvoltare fireasca, influentata de conditiile geografice specifice, ea a avut un profil mixt, agricultura intensa fiind dublata de o crestere sistematica de animale.
    Pe pantele mai pronuntate, cu soluri sarace s-au mentinut pasunile pentru cresterea mixta de animale. Pasunea mai buna a fost destinata bovinelor.
    Anii de dupa eliberare au schimbat complect viata satelor noastre. Reforma agrara din 1945 a rezolvat problema pamantului, impropietarindu-i cu pamant pe cei care erau in stare sa-l lucreze. Marea majoritate a locuitorilor sasi, deportati in Uniunea Sovietica s-au intors la casele lor, fiind repusi in toate drepturile.
    Chiar in anii 1939-1945, majoritatea taranilor nu aveau pamant suficient pentru satisfacerea nevoilor familiale si de aceea trebuiau sa lucreze ca zilieri pe mosiile celor mai bogati dintre sasi.
    In comuna Jidvei, localitatea Balcaciu s-a infiintat prima Cooperativa agricola de Productie de pe valea Tarnavelor.
    Economia a integistrat pe teritoriul comunei Jidvei, o dezvoltare fireasca, influentata de conditiile geografice specifice. Ramura de baza pe teritoriul localitatii a constituit-o si o constituie agricultura, alaturi de care s-a dezvoltat cresterea animalelor, cultura vitei de vie si a plantelor tehnice.
    Jidveiul s-a evidentiat in decursul anilor prin infiintarea de plantatii in maniera moderna, prin construirea combinatelor de vinificare, conditionare, stabilizare si imbuteliere, dar mai ales prin vinurile albe seci si demiseci cunoscute in tara si strainatate.

    Pe meleagurile noastre via si vinul au fost protejate din cele mai vechi timpuri de zeitati. Astfel in Tracia zeul national al vinului era Sabozius, care la daci si la geti era cunoscut sub numele de Zamolxis, iar la greci Dionysos si la romani Bachus.
    Oriunde pe meleagurule romanesti cazmaua scoate la iveala istoria vitei de vie si a vinului, amfore antice cu miros imbatator, beciuri medievale cu buchet celebru. Acesta este o atestare graitoare a preocuparilor ancestrale ale acestor meleaguri.
    Prin anul 1173, vinurile din podgoriile Transilvaniei erau atit de bine cotate in Ducatul Venetiei, incat la stabilirea preturilor maximale, ele au fost  exceptate, adica incurajate. Aflam aceasta stire din lucrarea "La vie privee a Venise depuis les premiers temps, jusqu a la chute de la Republique" in care se mentioneaza despre vinurile Transilvaniei   aduse in cetatile italiene (A. Bulencea).

    La infiintarea Gospodariei Agricole de Stat din 1949 era saraca cu vii provenite de la difeiti gospodari, cu o multime de soiuri rasletite, cu distante mici intre randuri si nu puteau fi lucrate decit manual, iar unele lucrari se faceau cu caii, iar productiile se obtinau cu mare efort. Lipseau aproape in totalitate cadrele cu pregatire de specialitate.
    Viticultura zonei a inceput sa ia noi orientari prin indrumarile date de Statiunea Viticola Blaj, infiintata in anul 1949 pe vechile proprietati a lui Ambrozie, mare cultuivator de vie la Craciunelul de Jos si Medias.
    Treptat Gospodaria a executat noi plantatii de vii cu material saditor mai selectionat, dupa proiect si s-a inzestrat cu masini si tractoare viticole, au aparut cadre de specialitate care sa conduca competent noile plantatii pentru obtinerea de productii superioare de calitate. Patrimoniul s-a dezvoltat mai ales incepand cu anul 1963 cu noi plantatii.
    Pentru o vinificatie si depozitare corespunzatoare au fost construite in anul 1968 "Complexul de vinificatie Balcaciu" cu o capacitate de 120 vag. vin in schimbul numeroaselor pivnite din satul Balcaciu si Jidvei care nu peremiteau aplicarea unei tehnologii superioare a vinurilor.
    In anul 1972 - 1974 s-a construit un nou complex de vinificatie la Jidvei pentru prelucrarea si depozitarea a 600 vag. de vin care treptat s-a extins la 1200 vag, si s-a dotat cu pompe, aparatura, linie de imbuteliere, cadre specializate asigurndu-se in acest fel un salt calitativ in obtinerea vinurilor de marca.
    In anul 1991 in baza Legii 15/1990 si a H.G.  nr. 194/1991 prin reorganizarea I.A.S Jidvei  a fost infiintata S.C. Perla Tarnavei  S.A.
    Complexul de vinificatie este asezat intr-un cadru pitoresc inconurat de vii.
    In anul 1999 conf. O.G. 88/1997, viile, livezile si crama sunt privatizate sub denumirea S.C.Jidvei SRL, administrator unic fiind ing. Claudiu Necsulescu.
    In prezent societatea dispune de o suprafata de 1.400 ha. Imensul potential este valorificat in prezent asa cum merita, exporturile cresc in fiecare luna iar consumul intern se inscrie pe o linie ascendenta. Viile sunt plantate pe dealuri cu o expunere est-vest, la o altitudine de 400 - 500 m. Solul se bucura de o clima favorabila. Temperatura medie anuala este de 9.9 grade C.
    Obiectul de activitate al socitatii este:
 • producerea,
 • industrializarea,
 • comercializarea,
 • produselor din:
  • struguri,
  • mere 
  • prune
 • precum si activitati de import-export.
    Productia de vinuri reprezinta o pondere de 73% in volumul total al activitatii.
    Vinurile produse aici poarta in ele vocatia locului, specificul soiului si mai ales masura priceperii. In acest "sanctuar al vinului" se cultiva pe suprafete intinse soiuri respectabile, a caror valoare este recunoscuta in Romania  si in strainatate:
 • Feteasca  Regala,
 • Reisling,
 • Sauvignon  Blanc,
 • Muscat Ottonel, 
 • Feteasca Alba,
 • Traminer,
 • Chardonnay,
 • Pinot Gris,
 • Oporto,
    Numeroase medalii de aur, argint si bronz castigate la concursurile de la Vaslui, Bucuresti, Brasov sau  Focsani, precum si la concursurile internationale de la Lublijana, Budapesta, Bucuresti, Montpellier, Tbilisi, Sofia sau Viena sunt o marturie a calitatii vinurilor de Jidvei.
    S.C. Jidvei exporta vin vrac in Japonia, iar in Statele Unite, Anglia, Danemarca si Belgia,vin imbuteliat.             


ANUNTURI AGRICULTURA SI OCPIUnitatea administrativ-teritoriala COMUNA Jidvei, judetul ALBA anunta publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectoarele cadastrale nr. 3,20,21,56,67 pe perioada 24.10.2018-22.12.2018, la sediul primariei Jidvei str. Perilor nr. 15, conform art. 14 alin. (1) si (2) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cererile de rectificare a documentelor tehnice vor putea fi depuse la sediul primariei si pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

» Subventii acordate de Guvern in agricultura - Subventii acordate de Guvern in agricultura
» Anunt publicare documente tehnice ale cadastrului - Anunt publicare documente tehnice ale cadastrului
» Publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectoarele Cadastrale nr. 3,20,21,56,67 - Publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectoarele Cadastrale nr. 3,20,21,56,67