PRIMARIA COMUNEI JIDVEI

Judetul Alba

COMUNICATE DE PRESA

JIDVEI
31.10.2016
Proiectul Amicii a ajuns la final

Primaria Jidvei a implementat in perioada 07.11.2014-31.10.2016 proiectul Centrul de zi Amicii, finantat in Apelul LOCAL, cu sprijinul financiar al Programului RO 10-CORAI, program finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala.

Valoarea totala a proiectului a fost de 1.031.667,67 lei

876.917,52 lei Grant SEE
154.750,15 lei cofinantare publica

Necesitatea acestui proiect a fost determinata de nivelul scazut de educatie, majoritatea copiilor renuntand la scoala inca din clasele primare.
Educatia precara a familiilor de romi din comunitatea Dallas din Veseus, a reprezentat o problema acuta la nivel de comunitate. Acesta este si motivul pentru care in Strategia de dezvoltare socio-economica a Comunei Jidvei au fost stabilite ca obiective specifice: cresterea nivelului de educatie si de pregatire profesionala, dezvoltarea resurselor umane in sistemul de educatie, care sa conduca la cresterea eficientei scolarizarii.
Pe parcursul acestor ani, Centrul de zi Amicii, prin activitatile sale a asigurat accesul la o educatie formala si non-formala, formare profesionala pentru copiii si tinerii romi, precum si consiliere cetateneasca pentru parintii acestora, in vederea unei mai bune integrari in societate.

Acest proiect a fost unul foarte benefic pentru Comuna Jidvei, dar in special pentru comunitatea de romi din Veseus. Implementarea proiectului si construirea centrului de zi au ajutat comunitatea sa se dezvolte din ce in ce mai mult si sa inteleaga faptul ca e nevoie de educatie pentru a se integra in societate, iar acest lucru a adus rezultatele pe care ni le-am propus. Absenteismul si abandonul scoalar au scazut foarte mult, iar acest lucru ne arata ca toata aceasta munca nu a fost in zadar, a declarat primarul Comunei Jidvei, Alin TRIF.

La inceputul proiectului, 129 de copii au beneficiat de evaluare psihopedagogica si asistenta de specialitate in vederea scaderii absenteismului, iar pana la finalul perioadei de implementare, numarul de copii benefiari a crescut la 188. Abandonului scolar in randul copiilor din comunitatea de romi a scazut cu 50% fata de situatia anului scolar precedent inceperii proiectului. 50 de tineri au beneficiat de programul de consiliere si educatie, 60 adulti, parinti ai copiilor inscrisi la centrul de zi, au beneficiat de activitati de educatie parentala. 30 de persoane vor beneficia de formare, dintre care 15 profesionisti (personalul centrului Amicii, cadre didactice din scoala, educatoare din gradinita, asistenti sociali, mediatori) si 15 voluntari.
Pentru anii urmatori ani ne propunem sa crestem gradul de constientizare cu 80% privind nevoia de educatie in randul familiilor de etnie roma si cu 30% interesul fata de scoala. Cel putin 60 de copii prescolari si scolari mici vor fi beneficiari ai Centrului de zi Amicii in fiecare an, iar abandonul scolar sa scada cu cel putin 10% in fiecare an fata de anul precedent.

Pentru mai multe informatii privind proiectul Centrul de zi Amicii - Jidvei, va rugam sa contactati echipa proiectului la nr. de tel. 0258 881 270 sau la adresa de e-mail primariajidvei@yahoo.com

Biroul de presa al Primariei Jidvei

Alexandru Veres
Comunicat de presa
Jidvei
08.08.2016

Primaria Jidvei, prin Primar Alin Trif face cateva precizari in urma articolului aparut pe siteul opiniatransilvana.ro in data de 4 august 2016 in care au fost prezentate fapte neconforme cu realitatea. Miercuri, 3 august, doamna Nicoleta Razaila s-a prezentat la sediul Primariei Jidvei. La intrarea in institutie, aceasta a inceput sa faca scandal si sa adreseze injurii catre toate persoanele prezente. Apoi a trecut la gesturi si manifestari indecente si jignitoare la adresa primarului si personalului din primarie.
Mentionam ca nicio persoana dintre angajatii primariei si nici Primarul Comunei Jidvei nu au atins-o pe Nicoleta Razaila. Asupra acestei persoane nu s-a exercitat nici un act de violenta.
Fata de comportamentul acesteia a fost anuntata politia, care s-a prezentat pentru a lua masurile ce se impun. Nici organele de politie nu au fost scutite de injuriile si apostrofarile acestei doamne.

Doamna Razaila s-a deplasat apoi impreuna cu domnul Ioan Muntean - care de fapt a si adus-o cu masina in fata institutiei - pentru a realiza filmul ce a fost dat publicitatii. Filmarea a fost realizata de catre Daniel Muntean, fratele lui Ioan Muntean. Trebuie precizat ca Ioan Muntean este un fost candidat pentru Primaria Jidvei la alegerile din luna iunie.
Primarul Comunei Jidvei impreuna cu angajatii primariei, au depus la sectia de politie Jidvei o plangere prin care au sesizate faptele doamnei Razaila, care sunt contrare legii.
Primaria Jidvei, prin primar Alin Trif, doreste sa informeze corect opinia publica si asa cum am aratat mai sus, informatiile aparute pe site-ul opiniatransilvana.ro sunt neadevarate. Astfel de abordari duc cititorii site-ului si locuitorii Comunei Jidvei in eroare.
Dorim sa reamintim tuturor, ca rolul presei este acela de a informa in mod OBIECTIV cetatenii despre toate activitatile si evenimentele care se desfasoara in Primaria Jidvei.

Biroul de presa al Primariei Jidvei

Alexandru Veres