PRIMARIA COMUNEI JIDVEI

Judetul Alba

EDUCATIE

Elevi in anul scolar 2015 - 2016:
localitatea cls. I - IV cls. V - VIII cls. IX - XII Total
Jidvei 81 elevi 100 elevi 164 elevi 345
Balcaciu 66 elevi 37 elevi  - 103
Capalna 0 elevi 0 elevi  - 0
Feisa 27 elevi 0 elevi  - 27
Veseus 98 elevi 89 elevi  - 187
Total: 662 elevi

    Cadre didactice in anul scolar 2015 - 2016:
 • Total 70, din care:
  • 50 titulari
  • 20 suplinitori calificati
    Scolile comunei Jidvei

    In comuna JidveI functioneaza un numar de patru scoli generale, iar in centrul de comuna un "Grup scolar Industrial" cu clasele I - XII.
    Scoala este principala institutie de cultura a satului. De-a lungul timpului si-au desfasurat activitatea in cadrul scolii cadre didactice de exceptie care au pregatit numeroase generatii de tineri si care la rindul lor au reprezentat scoala la concursurile organizate (olmpiade), care au ajuns pana la faza nationala.
    De pe bancile scolii din Jidvei s-au ridicat numerosi intelectuali care-si desfasoara activitatea atat in localitate, cat si in localitatile din intreaga tara.
    In anul 1565 este pomenit in scris primul profesor din Jidvei, Demetrius Mundelius un tinar de 26 de ani si era in al treilea an de serviciu ca profesor. In anul 1722 scoala a devenit obligatorie pentru baieti si fetele sasilor. In timpurile vechi scoala se tinea intr-o curte a casei de la nr. 7 din Jidvei si a functionat acolo pana in anul 1770.
    Prima cladire construita in Jidvei cu scopul de a fi scoala a fost construita in anul 1775 si extinsa intre anii 1808-1810. S-au adus imbunatatiri in timpul domniei reginei Tereza si a grofului Samuel Baron Freicerron Brukenthal.
    Pe langa aceste imbunatatiri au fost si cateva masuri negative: s-a marit taxa pentru gimnaziu. Atunci numai copiii din familiile instarite puteau studia, de exemplu:
 • preoti,
 • medici
 • inalti functionari
    Fii de tarani in scolile inalte erau o raritate. De remarcat este faptul ca in anul 1781 problema scolara a ajuns in mainile bisericii evanghelice si astfel putand fi rezolvata. Scoala se afla in centrul comunitatii langa biserica in inima Jidveiului.
    Constructia scolii a fost realizata de comunitate sub indrumarea parintelui Samuel Waedt, cladirea era mica avea doua camere destinate predarii scolare, cu fata la strada. Aveau clasa baietii, si in spate catre parau, fetele.
    In amandoua clase, in vacanta de vara era tinuta gradinita care avea o lungime de 15 m si 4 m latime. Pe fatada scria "Lasati copiii sa vina la mine".
    Citatul acesta era valabil mai ales pentru tarani, pentru ca de multe ori copiii nu puteau lua parte la lectii din cauza muncilor campului.
    In general in scoala se punea mai mare accent pe formarea baietilor decat a fetelor.
    In timpurile vechi copiii erau invatati de preot sau pastor principalele materii:
 • germana,
 • scrisui,
 • cititul,
 • socotitul,
 • religia.
    Din anul 1867, limba maghiara a devenit obligatorie in scoli. In anii urmatori preotii au fost inlocuiti de invatatori calificati. In anul 1877, scoala devine scoala populara de 3 clase in care predau de obicei 3 profesori dintre care unul era pastor.
    In anul 1880 se folosea abecedarul Wegendt, care a fost inlocuit in 1888 de abecedarul din Sclimbach si mai tirziu de cel a lui Michaelis. In clasele superioare erau folosite carti de citire  de "Oberth, Luben, Kehr, Fischer, Trappauer".