PRIMARIA COMUNEI JIDVEI

Judetul Alba

TURISM

    Pe langa peisajele atragatoare, in comuna Jidvei se regasesc de asemenea si monumente sau cladiri care scot in evidenta indemanarea si spiritul creativ al oamenilor din zona.
    Generatii dupa generatii de constructori ramasi anonimi au ridicat biserici de lemn si de piatra, iar modesti zugravi  ori pictori cu experienta si talent au decorat monunumentele romanesti ce au o aparenta modesta, dar in care erau adunate ganduri mari si aspiratii indraznete, ce au razbatut dincolo de armonica truda a unui popor oprimat.
    De-a lungul timpului, in comuna Jidvei s-au ridicat 13 biserici. Preotii bisericior au dus o lupta neintrerupta pentru apararea lacasurilor de cult si a enoriasilor acestor parohii.
    Cele mai insemnate si pretuite prin prisma vechimii lor sunt:

 • Parohia Evanghelica
    In  prima ei forma biserica a fost construita in sec. al XV -lea, modificata in 1795.
    Din constructia originala a bisericii mai exista numai strana in forma neschimbata. In aceasta strana se afla un triplicon din anul 1508, care la inceputul sec al XIX –lea a fost predat comunitatii din Tatarlaua. Clopotnita situata la 10 m spre nord de cladirea bisericii a fost construita in anul 1508. In anul 1858 s-a constatat ca in Jidvei exista un clopot mare cu urmatoarea inscriptie: "Deo Soli GLoria Sigismund Studenmachir 1559".  Mai tirziu acest clopot a fost turnat din nou.
    Actualele clopote sunt:
  • Clopotul care a anunta incendii cu inscriptia "Gloria in Excelsis Deo in Terra Pax Omnibus Anno 1681".
  • Clopotul pentru Tatal nostru cu inscriptia "B.C.A.V.H.M.D.C.XVII"
  • Clopotul mare cu inscriptia "Got Yur Ehre Und Seinem Valke. Zum Furer", Verehrot Von Samuel Schoppner, Seiden Zu Ostern 1922".
  • Clopotul mijlociu cu inscriptia "Laute Zu Gott Uns Deutsche Herz Vereinige Beide Durch Dein Erz. Nach Kreig Und Not Und Leid. Seiden In Jahre 1922, Schieb Hermannstadt".
 
 • Biserica fortificata din satul Balcaciu
    Una din cele mai frumoase biserici din Transilvania. Este asezata pe o mica inaltime in centrul satului. Biserica in stil gotic, dateaza din sec.al XV-lea a primit deasupra corului un puternic reduit srijinit pe contraforturi.
    Reduitul are trei niveluri de aparare si inaltimea de 20 m, fiecare etaj fiind sprijinit de panseu de barne avand pe toate laturile metereze.
    Ultimul etaj pastreaza forma veche fiind construit in panta (schelet de lemn umplut cu caramida) si este impins in exterior, incat luptatorii prin gurile de pacura sa poata controla baza zidariei.
    Turnurile au forma dreptunghiulara si au la toate nivelurile metereze pentru arme de foc. In interior, adosate la incinta, se aflau numeroase camere de locuit, loc de refugiu pentru familiile satului in cazuri de primejdii si invazii. Incinta a fost Fortificata - sat. Balcaciu, sec. XVI - XVII.

 • Biserica Evanghelica din satul Veseus
    Construita in stil gotic in anul 1504.
    Turnul, clopotnita si poarta au fost construite delocuitorii satului Veseus - 1825.

 • Biserica Reformata Veseus
    Construita in  anul 1784, in timpul dominatiei grofului  Beldohozi Ianos. Aici se aflau dregatorii curtii, iar sediul era la Cuci, jud. Mures.

 • Biserica Ortodoxa Jidvei
    Biserica cu hramul "Sfantul Nicolae" s-a construit intre anii 1996-2002 sub indrumarea preotului paroh Lazar Dorin cu sprijinul credinciosilor si a sponsorilor locali.
    Biserica  a fost construita in doua etape si anume:
 • in prima etapa s-a demolat altarul vechii biserici si a fost extinsa in doua abside laterale si altarul,
 • dupa extindere s-a constatat ca partea din vechea biserica este deteriorata si s-a ajuns la concluzia ca trebuie demolata si refacuta din nou
    Astfel  in prezent forma in plan a bisericii este cel  triconic cu o turla  pe antreul de intrare.
    Lacasul este  construit pe o fundatie de beton, pereti de caramida, bolti si arce de lemn.
    Biserica, la interior se compune din urmatoarele spatii:
 • altar,
 • naos,
 • pronaos,
 • antreul de intrare,
 • cafas.
    Lateral de antreul de intrare se afla scara de urcare la cor si o incapere cu centrala termica de gaz.
    In fata  bisericii s-a construit un pridvor pe stalpi care protejeaza intrarea in biserica. In interior biserica este construita si pregatita pentru inceperea lucrarilor de pictura.
    Parohia este de categoria a II –a, nu este monument istoric si are o suprafata de pictat de circa 539.0mp. Biserica dispune de instalatie de incalzire.

 • Biserica Greco-Catolica Jidvei
    Constructia bisericii inceputa in anul l996, poarta hramul "Sfanta Treme".
    In prezent biserica este pastorita de preotul  Rosca Ioan.

 • Biserica Ortodoxa Veseus
    Biserica a fost refacuta in anul l998 si este pastorita de preotul Nistor Ioan si a fost pictata de  pictorul  Fodor Marcel.

 • Biserica Ortodoxa Capalna de Jos
    Parohia satului Capilna de jos a fost infiintata in anul l790. Dupa marturiile locuitorilor mai batrini ai satului au fost doua biserici:
 • una greco-orientala
 • una greco-catolica. 
    Ambele au fost construite din lemn si acoperite cu sindrila. Pina astazi s-a pastrat un cloplot turnat in bronz din anul 1791. De asemenea se pastreaza doua icoane pictate in ulei, una pe hartie si una pe lemn, una reprezentind pe Arhanghelul Mihail si una pe Sf. Ierarh Nicolae. S-a mai pastrat de asemenea o matricola scrisa cu litere chirilice din anul 1846, actualmente aflandu-se la Arhivele Statului din Alba Iulia. In biserica se afla si patru propari vechi, doi rosii si doi negrii.
    Prima biserica din piatra si caramida s-a construit in anul 1863 cu hramul Sfintilor Arhangheli.Biserica este pastorita de preotul  Bogdan Gheorghe.

 • Biserica Ortodoxa Feisa
    Biserica a fost construita intre anii 1937-1940, pe o suprafata de 280 mp si a fost pictata in anul  l939 in tehnica tempera slaba de pictorii Doboz Iosif si Heroreg Francisc pe cupola. La parohie exista un clopot crapat care dateaza din anul 1783. Intre anii 1750 - 1830 si poarta hramul Mihail si Gavril. Biserica este pastorita de preotul Horvat Ioan Petru.
 
 • Biserica Ortodoxa Balcaciu
    Biserica a fost construita intre anii 1911-1912, de arhitectul Hermantzi Ioan din Blaj. Ea a fost construita pe partea de rasarit a satului. Este zidita in stil bizantin, are o lungime de 19m, latimea de 6m, iar inaltimea de 6m, si este prevazuta cu 8 geamuri, patru deoparte si patru de cealalta parte.
    Turnul are inaltimea de 21 m si este acoperit cu tabla zincata. De la anul construirii biserica a mai fost renovata integral in anul 1968 sub preotul Sfariala Ioan si epitropul Stoia Ioan cand a fost zugravita intr-un mod foarte placut. Biserica poarta hramul Sofronie, Visarion si Oprea si este pastorita de preot iconom stavofor Ancuta Daniel.

 • Biserica Greco-Catolica Feisa
    Biserca poarta hramul Nasterea Maicii  Domnului, iar constructia a inceput pe data de 5 octombrie 2004, in prezent biserca este terminata si necesita a fi pictata.
    Biserica este pastorita de preotul Oltean  Lucian.
  
    Din trecutul oranduirii feudale este de remarcat  "Dealul furcilor" a carui vestigii se mai vad si pana astazi  intre satul Capalna de Jos si satul Sinmiclaus. O culme de deal, care spre Tarnava se termina intr-un semicerc impodobit cu salcimi, care din cauza ca a posedat o spanzuratoare se cheama pina astazi "Dealul furcilor". Aici era locul de supliciu al taranilor iobagi, care erau in conflict cu legea medievala a nemesilor maghiari.